Enterprise 128

 

A Sinclair ZX Spectrum rendkívül sikeres megjelenését követően a Loculams (egy Hong Kong-i kereskedelmi vállalat) úgy döntött, eljött az ideje, hogy betörjenek a nagy haszonnal kecsegtető Home Computer piacra. 1982 szeptemberében a United Commercial Bank a Loculams megbízásából felkereste az Intelligent Sofware Ltd.-t, és ajánlatot tett egy teljesen új számítógép kifejlesztésére. Az Intelligent Software előtt, a megrendelő neve titok maradt, ennek ellenére vállalta a megbízást, és a kővetkező hónap elejére a DPC projekt elindult. Amíg az Intelligent Software az alapszoftvert fejlesztette, Geoff Hollington és Nick Oakley a külső megjelenést formálták, Nick Troop és Dave Woodfield a gép lelkét alkotó 2 db 72-lábú soft ULA megtervezésével lett megbízva. A gép fejlesztésére közel 20 millió dollárt költöttek. Ennek a merész fejlesztésnek az eredménye az Enterprise számítógép. A nyugat-európai számítógéppiacon az 1984-ben jelent meg, először 64 kbyte-os változatban (Enterprise 64), majd hamarosan követte az Enterprise 128. Az Enterprise 128 megjelenését nagy várakozás előzte meg, bár ez a várakozás a megjelenésre meglehetősen alábbhagyott, mivel a gép bejelentése és forgalomba kerülése között több mint 2 év telt el. Ennek köszönhetően a sorsa is megpecsételődött, mert mire forgalomba került, a gép paraméterei már nem voltak olyan magasztosak, mint amikor bejelentették a készítését. Hazánkba megkésve 1987-ben jutott el. 1987. Május 19-én a Magyar Divatcsarnok Lotz termében mutatták be. Az Enterprise teljes körű támogatottságát idehaza a Novotrade vállalta, folyamatosan biztosítva az alkatrész és program ellátását, valamint a magyar szabványoknak megfelelő átalakítását (hálózati kábel, billentyűzet). De az igazi sikert, elterjedést a Cetrum Áruházak forgalmazása hozta meg (15800 Ft körüli áron), több mint 21000 darabot adtak el. Érdekes módon, Magyarországon kétféle gépet árultak: az angol és a német (kétnyelvű) változatot. Az importált gépek már a gyártás befejezése utáni raktárkészletek felvásárlásából származtak, amit nyugaton ugye már nem bírtak eladni.

A gép lelke - a Spectrum-hoz hasonlóan - egy Z80A processzor volt, ami 4 MHz-es volt. Mérete 40x27x2, 5 cm. Memória tekintetében nem kellett panaszkodni, ugyanis 128 kbyte Ram áll rendelkezésre, ami akár 3900 kbyte-ig is bővíthető. A Rom mérete az angol verzióban 48 kbyte, a német gépben 64 kbyte. A billentyűzet itt is fóliatasztatúrás, ami 69 billentyűt tartalmazott, plusz egy beépített botkormány is helyet foglal rajta, ami általában nem hosszú életű. Beépített szövegszerkesztő is rendelkezésre áll a WP.

A grafikáért és hangért két külön chip volt felelős a Nick és a Dave. A videó memóriája 64 kbyte, amit a központi memóriából használt el. Grafikai képessége tehát elég robosztus, szöveges üzemmód kettő is van. Az egyik 38x24 karakter, a másik 78x24 karakter, míg grafikailag a legnagyobb felbontás 672x512, ami mellé még 256 szín is használható. A hang 3 csatornás, mint akkoriban szinte minden gépen, de itt még 1 csatorna a fehér zajgenerátor és mindez sztereóban muzsikál.

A gép szinte hemzsegett a bővítőcsatlakozóktól, így ezeket sorrendben részletezem. Az első a gép baloldalán elhelyezkedő Catridge Rombay, amelyen az alapgép Rom memóriája bővíthető, gyárilag jár a géphez egy Catridge, ami a Basic nyelvet tartalmazza, és ezt ide kell csatlakoztatni. A következő csatlakozók már a gép hátulján találhatók, sorrendben a táp bemenete és a tv kimenet jön, ezután pedig egy speciális monitorcsatlakozó, ami egyben tartalmazza a képet és a hangot is. A következők a sztereó hang kimenet és bemenet, amire a magnót, erősítőt, fejhallgatót köthetünk. Tartozik melléjük egy Remote csatlakozó is, ami a magnó vezérlését oldja meg. Ezután jön maga a hálózati csatlakozó, amivel akár 32 Enterprise gépet tudtunk hálózatba kötni, majd egy printer csatlakozó egy nyomtató üzemeltetéséhez. A Control 1, 2 csatlakozók a külső botkormányok használatához adott (mivel a beépített amúgy se egy hosszú életű példány), de ide akár egeret is lehet csatlakoztatni. A sorban az utolsó a gép jobb oldalán elhelyezkedő Expansion busz. Ez különböző bővítőkártyák illesztését teszi lehetővé, de egy speciális kártyával akár többet is csatlakoztathatunk. Használható itt memóriabővítő kártya, egy EXDOS kártya, amivel lemezkezelési képességgel bővíthetjük gépünket, de ide kell csatlakoztatni a Spectrum Emulátor kártyát is és egyéb tartozékokat is.

 

Murányi Zoltán (Leeroy)