Zynaps

Zynaps

Hewson Consultants Ltd. 1987

 

A Hewson nevet hallva az embernek igen jó játékok jutnak az eszébe: Cybernoid, Cybernoid 2, Exolon, hogy csak a legismertebbeket említsem. A Zynaps egy klasszikus shot-em-up játék, és bár nem a cég legjobb játéka, kellemes perceket okozhat az embernek (R-Type rajongók előnyben!). A grafika kimondottan jóra sikerült. A játék kezdetén Scorpion típusú vadászgépünkkel kitörünk a Naprendszerre támadó idegenek űrállomásáról. A csata 9 nehézségi szinten keresztül zajlik, amely végén elpusztíthatjuk a "központi vezérlő agyat", mely nélkül az idegenek automata harci gépei működésképtelenné válnak, és így sikerül megmenteni az emberiséget a biztos vereségtől, stb, stb...

A bejelentkező képernyőn a következő lehetőségeink vannak:

 

- egy játékos üzemmód kiválasztása

- két játékos üzemmód kiválasztása

- billentyűzet definiálása

- pontszámtábla megtekintése.

 

A játékot a tűz gomb megnyomásával indíthatjuk. (Ezt tehetjük Kempston, Sinclair, Cursor botkormányról, vagy billentyűzetről is.) Játék közben a '4'megnyomásával szüneteltethetjük a játékot. Ilyenkor a tűz megnyomásával folytathatjuk a játékot, vagy a 'Q' megnyomásával kiléphetünk belőle.

Fegyverrendszereink jeles darabja a lézerfegyverünk, mely igen jó szolgálatot fog tenni a játék végéig, sőt, tűzerejét még növelhetjük is. Űrhajónk "széria felszerelésének" másik darabja egy üzemanyag-gyűjtő szerkezet, amellyel megsemmisített ellenfeleink után maradó tárgyakat vehetjük fel. Ennek aktiválásához a tűz gombot kell nyomva tartani (űrhajónk ilyenkor villogni kezd, ilyenkor vegyük fel a tárgyakat).

Ezen tárgyak gyűjtésével fegyverünk tűzerejét növelhetjük, sőt újabb fegyverrendszereket is installálhatunk járművünkre (pattogó plazma bomba, célkövető rakéta.)

Ellenfeleink között megtalálhatóak az ellenséges űrhajók, földi egységek. A szint végén egy nagyobbra "nőt" űrhajó (lehet több is...) fog boldogítani. A második szinttől kezdve találkozhatunk aszteroida mezőkkel. A sziklákkal -értelemszerűen- célszerű kerülni a találkozást.

A játék meglehetősen nehéz. Vigasztalásul 10000 pont, és minden további 20000 pont elérése esetén jutalom életet kapunk.

 

Letöltés

 

Kiss László