Popeye

Dk'Tronics 1985

 

A POPEYE is a mászkálós játékok közé tartozik. Annyiban hasonlít is az RX-220-ra, hogy a cél itt is a megfelelő darabszámú tárgy összeszedése. (Úgy látszik a programozóknak rengeteg új ötletük van.) A különbség csak annyi, hogy itt nem modulokat, hanem szíveket kell keresgélnünk, számszerint 25 darabot. A különbség a pályák számában is megmutatkozik. (Látszik, hogy az egyik ENTERPRISE játék!)

Betöltés után sok kis POPEYE felirat ugrándozik össze-vissza fura hang kíséretében. (Senki ne ijedjen meg, ez nem a számítógépének tönkremenetelét jelzi.) Megtudhatjuk, hogy a játékot ATTUS írta át (inkább nem szólok egy rossz szót sem!), valamint az irányítás módjáról is tájékoztatást kapunk: az [O], [P], [Q], [A] billentyűket használhatjuk. Aki nem akarja tönkretenni a billentyűzetét, az se ijedjen meg, hiszen POPEYE bármelyik botkormány ráncigálására reagál. A további billentyűk a következ6k: [H] - Hold, [SPACE] - Stop. (Aki már megszokta a lövöldözős játékokat, és nincs külső joystick-ja, az kösse hátra az egyik kezét, nehogy véletlenül megnyomja a [SPACE]-t! A szívgyűjtési akció (kisdobos koromban csináltam ilyet, csak akkor papírral) a [SPACE] illetve a tűzgomb megnyomására indul.

Ha megtettük a fent leírtakat, akkor máris megpillanthatjuk POPEYE-t egy lépcső tetején. Még ne csináljunk semmit! Nézzünk a képernyő jobb oldalára. (Kétbalkezesek hátrányban!) Itt láthatjuk az eltelt időt, a még összegyűjtésre váró szívek számát, és a nálunk lévő tárgyakat. Ezek a következők lehetnek: Szív (S) - a céljáról majd később, Spenót (P) - az életeink számát növeli, Kulcs (K) - az ajtók nyitásához szükségeltetik (ki gondolta volna), Érem (C) - a félkarú rabló kezeléséhez kell, Üveg (Ü) - a sárkány ellen véd (úgy tanultam, hogy sárkány ellen sárkányfű), Nő (N) - hozzá kell a szíveket vinni, és odaadni neki, melyekért óriási puszikat kapunk, ez egyébként a játék célja. Ha mind a 25 szívet odaadtuk neki, és ezzel bebizonyítottuk igaz szerelmünket, akkor beenged a házába, és furcsa mozgolódásra lehetünk figyelmesek. (A kis perverz...!)

Az utolsó hat szívet úgy szerezhetjük meg, ha a félkarú rablóval kiiratjuk a POPEYE nevet. A gép kezelése igen egyszerű: a kart ugrással ránthatjuk meg, az egyes ablakokat pedig a lépcsőn felmászva állíthatjuk meg, ha jobbra húzzuk a joystick-ot. Ha már kiraktuk a megfelelő szót, akkor a betűk szívekké alakulnak át, és ezeket felvehetjük.

És még valami: a térképen nincsen jelölve a legfelső szinten mozgó HÉRV (Helyközi Érdekeltségű Repülő Vasút.) Ezzel közlekedhetünk ott, ahol nincs talaj a lábunk alatt.

 

Enterpress II. évfolyam 1. szám 1991. január-február