Angel Nieto Pole 500cc

Opera Soft 1991

 

Aki még nem látta ezt a motorverseny-programot, az bizonyára csodálkozik a leírás terjedelmén. Ez a terjedelmes leírás azért indokolt, mivel a program bonyolult menürendszerrel rendelkezik, aminek kiismerését nem könnyíti meg a spanyol nyelv használata. (Aki tud spanyolul, annál ez a probléma tárgytalan.) A program lehetőséget nyújt egy világbajnokság lejátszására egy és két játékos részére.

A menüben a sorok között a 6 (le), 7 (fel) gombokkal tudunk mozogni, egy funkciót kiválasztani az ENTER megnyomásával tudunk.

A főmenü a következő pontokat tartalmazza:

 

CONFIGURAR

ENTRENAMIENTOS

ESTADISTICAS

CARRERA

 

Elsőként nézzük a CONFIGURAR menüpontot:

 

- JUGADOR 1 JOYSTICK/TECLADO

- JUGADOR 2 JOYSTICK TECLADO - a két játékos irányítását állíthatjuk be: Sinclair joystick I., két játékos esetén Sinclair joystick I-II. (TECLADO - billentyűzet)

- COLOR DE TINTA - a tinta színét tudjuk beállítani

- COLOR DE FONDO CARRETERA - a papír színét tudjuk beállítani. E két menüpontnál a következő változatok lehetségesek: NEGRO, AZUL, ROJO, MARGENTA, VERDE CYAN, AMARILLO, BLANCO. Mivel se spanyol szótáram, se színes monitorom, a színekről nem tudok nyilatkozni.

- DEFINE JUEGO- a változatosság kedvéért újabb menüt kapunk:

- REDEFINE TECLAS 1 JUG

- REDEFINE TECLAS 2 JUG - a két játékos billentyűinek beállítása: CAMBIO - váltás, DERECHA - jobbra IZQUIERDA - balra, FRENA -fékezés ACELERA - gyorsítás

- UN/ DOS JUGADOR -játékosok száma: 1/2 játékos

- NUMERO DE VUELTAS - 2-20 körös verseny. Az ENTER megnyomása után a 8-5 billentyűvel állíthatjuk be a kívánt értéket. Egy programhiba miatt ENTERPRISE-on, a következő két pályán maximum 10 kört állítsunk be: MISANO (ITALIA), RIJEKA (YUGOSLAVIA)! Az INTERLAGOS-i (BRASIL) nagydíjon pedig elégedjünk meg 8 körrel!

- MODO MUNDIAL/MITIN - világbajnokságot (MUNDIAL), vagy csak egy versenyt (MITIN) akarunk játszani.

- CIRCUITO ACTUAL - a következő versenypálya. Csak MITIN módban lehet állítani. Sajnos csak négy pálya közül választhatunk, pedig a programban sokkal több szerepel. (összesen 16)

- SALIDA -kilépés a menüből.

- DEFINE MOTO - ismét egy újabb menünek örvendezhetünk:

- TIPO DE CAMBIO JUG 1 - automata, és manuális váltót választhatunk.

- RELACCION DE CAMBIO JUG 1 (LARGO/CORTO) LARGO módban nagyobb a motor végsebessége, de lassabban gyorsulunk fel. A CORTO módot lassú, kanyargós pályán érdemes választani.

- TIPO DE NEUMATICOS (SLICKS/ MIXTOS/ PELUDOS): a gumi típusa. Minden pályán másmilyen gumival érdemes menni. Ezt az edzésen kell kikísérletezni. A SLICKS gumi egy kicsit gyorsabb mint a többi.

- Ezután ugyanezek a menüpontok következnek a 2. játékosra vonatkoztatva.

- SALIDA - kilépés a menüből

- CARGAR MUNDIAL - játékállás betöltése.

- GRABAR MUNDIAL - játékállás kimentése.

- SALIDA - kilépés a menüből.

 

ESTADISTICAS menüpont: Az ENTER megnyomására sorrendben a következő információkat kapjuk:

- TIEMPOS DE ENTRENAMIENTOS: edzésidők

- RESULTADOS DE LA CARRERA: versenyeredmény

- CLASIFICACION DEL MUNDIAL: a világbajnokság állása

 

ENTRENAMIENTOS - edzés: verseny előtt begyakorolhatjuk a pályát. Elsősorban világbajnokság játszásakor van jelentősége, aki világbajnok akar lenni, annak a bukás luxus! Ha kigyakoroltuk magunkat a G megnyomásával juthatunk vissza a főmenübe. Nem kötelező verseny előtt edzeni!

CARRERA -verseny: összesen 10 versenyző vesz részt a versenyen. Ha nekimegyünk az egyik versenyzőnek, lelassulunk. Ugyanez történik ha kisodródunk, feltéve, ha nem megyünk neki egy tereptárgynak, ekkor ugyanis bukunk. (Mondjuk elég érdekes egy versenypálya mentén a lámpaoszlop...) A versenyen annyiszor eshetünk ahányszor kedvünk tartja (?!), időveszteséggel folytathatjuk a versenyt. A játéktér tetején a következő információkat kapjuk:

 

MARCHA: az aktuális sebességi fokozatot mutatja.

POS: helyezésünk a versenyben

Középen egy fordulatszámlálót láthatunk

TIEM: A versenyidőt mutatja.

VEL: A sebességünket méri.

 

A pontozás a következőképpen történik:

 

Helyezett

Pont

Helyezett

Pont

1

20

4

13

2

17

5

11

3

15

6

10

 

A játék grafikája közepes (monokróm), a hanghatás katasztrofális (ennél még a semmi is jobb lett volna!). Ezek ellenére jó szórakozást nyújthat a program, mivel elég nehéz megnyerni a világbajnokságot, és sok pályán kell végigmenni. A programban megtalálható a Hungaroring is! Külön említést érdemel, hogy két játékos üzemmódban egyszerre versenyez a két játékos!

 

Enterpress 1994/3-4.

Kiss László