Evolúció

 

 

Néhány játék Amstrad CPC, Spectrum, C64, TVC és Enterprise változatának összehasonlítása. Az eredeti Enterprise játékok általában CPC vagy Spectrum változattal közösen készültek, utóbbi esetben a hangok általában feljavították. A magyar készítésű és forgalmazású játékok többnyire folytatták ezt a sort, de azért volt 2 TVC átirat is :). Sajnos elég sok alacsony színvonalú (Basicban írt) programot is forgalmaztak "aranyáron". Rengeteg "maszek" Spectrum átirat született többé-kevésbé jól átvitt spectrum grafikával és hanggal, ez utóbbiak képviselik az Enterprise játékok zömét, és valószínűleg ezek vezettek a hardware Spectrum Emulátor sikertelenségéhez (az árán kívül). Legutóbb elkészült az első házikészítésű (geco) CPC átirat (Exolon) remélhetőleg ez a sor folytatódik (jelenleg a Prince of Persia átírása van folyamatban). Nemrég készült el a C64 változat grafikája alapján Enterprise-ra megírt Atomix (Povi).

 

 

Felhasznált emulátorok:

 

EP32 - Enterprise

Caprice - Amstrad CPC

Spectaculator - ZX Spectrum

 

 

Airwolf

 

A játék grafikája mindkét gépen ugyanolyan (palettabeli eltérésektől eltekintve), 16 színű módot használnak. A C64 (és Spectrum) változat teljesen más grafikával készült. Az Airwolf II már nem jelent meg gépünkre, csak a házikészítésű Spectrum-átirat ennek megfelelő grafikával, vigaszul a CPC változat sem járt jobban "gyári" úton...

Amstrad CPC

<< EP változathoz nem készült címképernyő

Enterprise

Commodore 64

Batman

 

A grafika gyakorlatilag pixelről pixelre megegyezik mindhárom gépen, a Spectrum játéktere fekete-fehér addig a másik 2 gép 4 színű grafikát használ. Az Enterprise címképernyője viszont a Spectruméval azonos, attribútum módban, míg a CPC itt is 4 színű módot használ. A többi Batman játék már házi Spectrum-átiratként látta meg a napvilágot...

Amstrad CPC

Enterprise

ZX Spectrum

Cauldron

 

Enterprise változat eredményjelzőjén variáltak egy kicsit, valamint a színei is kilógnak a többi közül, ennek ellenére a grafika egyzik a CPC-s és C64-essel. A Spectrum változat itt jelentősen gyengébb grafikailag. Sajnos a Cauldron II sem jelent meg hivatalosan gépünre, CPC-re igen és nem is a Spectrum-grafikát átvéve.

Amstrad CPC

Enterprise

Commodore 64

ZX Spectrum

Cross Road

 

Magyar fejlesztésű játék, mely a Crazy Cars CPC játékon alapul, magyarítástól eltekintve azonos, bár színösszeállításában elég avantgard.

Amstrad CPC

Enterprise
Itt megint nincs címképernyő >>
ZX Spectrum

Get Dexter

 

Aránylag késői Novosoft által konvertált játék, teljesen egyezik a CPC változattal, a színek összeállítása itt is meglehetősen avantgard... CPC-n Crafton & Xunk néven is futott egy változata.

Enterprise

Amstrad CPC

Race Ace

 

A Formula 1 simulator Enterprise változata, A Spectrum változat kicsit egyszerűbb, a CPC változat majdnem megegyező, de 2 kézzel kevesebbet tartalmaz. Kivételesen a színek jobbak mint CPC-n.

Amstrad CPC

ZX Spectrum
Enterprise

Cyrus Chess II (Spectrum 128k változat átirata)

Cyrus Chess II (Spectrum 48k változat átirata)

Finders Keepers

King of the Castle

<< Spectrum változat

Sorcery

Sorcery

A Spectrum változat teljesen más =>>

Nonterraqueous

The Abyss

<<= Itt van cínképernyő

Spectrum változat =>>

Trailblazer

Magic Ball

SWAP

SWAP

Flipper (Spectrum)

Centrumball

Penetrator (Spectrum)

Áttörés

Áttörés (TVC)

Heathrow ATC (Spectrum)

Heathrow ATC

Ocean Conqueor (Spectrum)

Nautilus

<<= Címképernyő

Ocean Conqueror (CPC)

<<=Címképernyő

Atomix C64

Atomix

Atomix TVC