Turbo EXDOS

 

Említettem, hogy visszatérünk még arra, hogy mi lesz ha a WD kap nagyobb órajelet :-)

Természetesen akkor gyorsul, ami avval, jár, hogy nagyobb adatátviteli sebességet fog használni.

Némi kísérletezgetéssel az lett az eredmény, hogy 10MHz-re húzva, még biztonsággal használható DD-s meghajtókkal, lemezekkel, 720K helyett több mint 1 megát zsúfolva a lemezre.

További kísérletezéssel pedig az, hogy 16MHz használatával lehetségesé válik a HD-s lemezek használata (természetesen HD-s meghajtókkal), igaz ehhez WD1772 ill. legalább 6MHz-es EP kell.

Az elmélet hasonló mint a gép esetén, a WD órajel bemenetét elvágjuk a rendszerbusz órajelétől, kell egy az új órajelet előállító áramkör, ill. egy kapcsoló logika, ill. szükséges még a megfelelően módosított EXDOS program is.

Az átalakítás részletesen le van írva a 93/szeptemberi Enterpress 9. oldalán.

Az ott található kapcsolási rajz bal felső részén helyezkedik el a turbó órajel előállításáért felelős rész, ez a kapcsolás egyébként az EP kapcsolási rajzból lett másolva :-) ugyanilyen kapcsolásra lenne szükségünk a gép turbósításánál, ha nem az alaplapi 14 megás jelet akarnánk használni.

Visszatérve:

Bal alsó sarokban található egy címdekóder, ami a port létrehozásért felelős, ettől jobbra látható egy 7474-es egyik fele ami egy bites tárolóként van használva, ennek a kimenete vezérli az órajel kapcsolásáért felelős 74F157-et.

A módosított EXDOS (Turbo EXDOS), annyiban lett változtatva, hogyha nem bír olvasni egy lemezt, akkor mielőtt hibajelzést adna vissza, átkapcsolja a WD órajelét a létrehozott új porton, majd újra megpróbálja a műveletet, így a felhasználó számára észrevétlenül alkalmazkodik az éppen behelyezett formátumához.

Elkészült ennek a kapcsolásnak némileg bonyolított :-) változata is, ami már 4 órajelet használ:

-az alap 8 Mhz, a sima lemezekhez

-10MHz az EP féle Turbo DD-s lemezekhez

-16MHz a HD-s lemezekhez

-a negyedik az 1.2-es meghatókhoz való: ha olyan a meghajtó, hogy át lett jumperelve 300-as fordulatra, akkor 13,33333333 MHz kell ahhoz, hogy 1.2-es lemezeket olvassunk vele. Ha maradt 360-as fordulatú, akkor az 1.2-es lemezeket tudjuk a 16MHz-el olvasni, ekkor a sima DD-s lemezekhez fog kelleni 9.6Mhz

Ekkor a kapcsolás már 3 órajel generátor részt tartalmaz, ill. a port és a kapcsolás is már 2 biten vezérelve működik.

Ez a változat látható Ep128 EXDOS kártyáján fityegve :-)

 

Zozosoft