Monitor csatlakoztatása

 

 

Előbb-utóbb minden ENTERPRISE-tulajdonos szembetalálja magát azzal, hogy az otthonában található fekete-fehér, vagy színes TV-készülék hosszabb távon nem jól használható sem a játékhoz, főleg nem a programozáshoz. Ez a cikk az ENTERPRISE és a kereskedelemben kapható különböző monitorok összekapcsolásával kapcsolatos tudnivalókat igyekszik összefoglalni azok számára, akik elszánták magukat saját display vásárlására.

A boltokban óriási számú monitor között választhatunk. A probléma csak az, vajon az illető monitor összekapcsolható-e gépünkkel vagy sem. Sok esetben az eladó sem tud konkrét segítséget nyújtani; ennek egész egyszerűen az az oka, hogy sajnos ebben az esetben sem egyetlen világszabvány létezik, hanem legalább egy tucat különféle, szinte minden gyártónál más és más. Nem csupán a csatlakozók különböznek egymástól, hanem a képi információt hordozó jelek is. Ezért tehát egy számítógép összekapcsolása egy monitorral elég komplikált feladat is lehet, s előfordulhat, hogy egyáltalán nem is sikerül.

Az ENTERPRISE-tulajdonosok viszonylag kedvező helyzetben vannak; gépük gyakorlatilag egyetlen a piacon, amely bármilyen monitorral összeköthető.

Az egyetlen komolyabb nehézséget a gép hátoldalán található, meglehetősen különleges kinézetű monitor-csatlakozó. Mint a többi EP-csatlakozás, ez is teljesen egyedi, egyetlen más gépnek sincs ilyen. A kereskedelemben szerencsére kapható ilyen csatlakozással ellátott kábel, amelynek másik vége valamely ismertebb monitorcsatlakozó-szabvánnyal van ellátva. Mégsem haszontalan, ha most ismertetjük e kábelek jellemzőit, mert előfordulhat, hogy a készen kapott mégsem működik a mi konfigurációnkkal.

Ahhoz, hogy saját szükségleteinknek megfelelő kábelt tudjunk építeni, tudnunk kell, az EP monitorkimenetén milyen jelek találhatóak. Tudnunk kell azt, ezek közül melyekre van szükségünk. Az 1. táblázat az EP jelkiosztását ismerteti, a hozzájuk tartozó színkódokkal. A B1-el jelölt csatlakozás a bal felső, az A1-el jelölt a bal alsó sarkot jelenti.

Ennek a táblázatnak, illetve a következőkben összefoglalt főbb tudnivalókkal már nekiláthatunk a kábel összeszereléséhez.

 

1. Az ún. cynch-csatlakozás: többnyire a monochrom, azaz egyszínű monitoroknál használják, ahol a teljes képi jelet egyetlen szálon továbbítják. Bekötési módja látható a 1. ábrán. Ha a monitornak beépített hangszórója is van, a hangot további jelhez egy második csatlakozásra lesz szükségünk. Ebben az esetben a jobb-, illetve baloldali jelet közösen forrasszuk rá a csatlakozásra, ellenkező esetben csak az egyik hangcsatorna lesz hallható a monitor hangszóróján. A föld-jelet (A2) mindkét esetben a dugó külső palástjához kell forrasztani.

 

2. A 6- vagy 7-pólusú DIN-szabvány: a két szabvány nemcsak külsőleg tér el egymástól, hanem a különböző jeleket hordozó szálak számában is (2. és 3. ábra). Ezeket a csatlakozókat többnyire az RGB, illetve TTL-színes monitoroknál használják. Ebben az esetben az ENTERPRISE megfelelő pontjaihoz kell csatlakoznunk. Ha a színes kép életlen, vagy torz, akkor forrasszunk a piros, zöld és kék jelet hordozó szálakhoz egy-egy 100 ohmos, 1/8 watt teljesítményű ellenállást. Ha ezek után a kép fut a képernyőn, a CSYNC szálhoz is kell egy további 100 ohmos ellenállás. Ezekre azért van szükség, hogy az ENTERPRISE viszonylag magas jelszintjeit az érzékenyebb monitoréhoz igazítsák. Az ellenállások a DIN csatlakozó dobozában is elférnek.

 

3. SCART-szabvány: ez a csatlakozás az utóbbi időkben hódított tért, főleg a videomagnetofonok miatt, néhány színes TV-készülék is már ezzel a 21 pólusú csatlakozással rendelkezik. Ha ilyen színes TV-nk van, akkor monitorra egyelőre nem is lesz szükségünk, mert a kívánt képminőséget ezzel is elérhetjük. Az összekötésnél ügyeljünk arra, hogy valamennyi föld-jelet az EP A2/B2-es pontjához forrasszuk. A képélességre és a képstabilitásra ugyanaz vonatkozik, mint a 2. pontban. A SCART-csatlakozásnak van még egy különlegessége: a 16. póluson 12 voltos feszültségnek kell lennie, ez kapcsolja át a TV készüléket monitor üzemmódba. Az EP-n megvan ez a feszültség, a B6-os pólust kell tehát a SCART 8-as pólusához forrasztanunk. Ezt a 8-as pólust ezután egy 470 ohmos, 1/8 watt teljesítményű ellenállással kössük össze a 16-ossal (4. ábra).

 

Ezek után feltehetően elboldogulunk már magunk az ENTERPRISE és a monitor összekapcsolásával, még akkor is, ha ne adj' isten egy negyedikféle csatlakozással rendelkezik is.

 

 

Enter Face