Az én Enterprise-om

 

 

1.) A nagy "Ő", amit eredetileg vettünk 1987 tavasza/nyár eleje táján az Újpesti Centrum áruházban (ha minden igaz egy magnó, és 1-1 Heathrow ATC és Entersprite társaságában, ami ugye mindjárt szép rácseszés volt, mert egyik progi sem igazán használható leírás/sprite editor nélkül...). Angol nyelvű alapgép, sokáig porosodott billentyűzetfólia-hiba miatt dobozában, de most valahogy épp annyira rövidült a fólia "lába", hogy tartósan hajlandó működni. Sosem voltam annyira hardcore gamer, hogy a joy meg a space alatt leamortizáljam, csak a csatlakozó felett szokott elrepedni. Sokáig őrizte "szüzességét" aztán nagy sóhaj után kapott egy tigrian-féle tasztillesztőt (ekkor javult meg az eredeti fóliája is, szóval tökéletes tesztgép lett belőle :) ), majd EXOS 2.3-at.

 

2.) A fentiekhez nagymértékben hasonlatos angol alapgép, színes composite kimenettel, már ezen évezred szerzeménye, a beszerzését nagymértékben motiváltam hogy nagyon szerettem volna már egy működő billentyűzetű gépet... sokáig ezt használtam (fenti képen is "ő" látható).

 

3.) Korai sorozatú angol gép (00834 szériaszámú), amit életem első EXDOS kártyájával meg a most használt monitorral együtt vettem az előzőhöz elég közeli időpontban. Tartalmaz 320k RAM-ot meg a joy és space alatt mikrokapcsolókkal megerősített billentyűzetet, viszont az EXDOS-al együtt csíkozódik a képe a monitoron, szóval ő az aranytartalék egyenlőre...

 

4.) A floppy-val egybeépített EXDOS, az előző géppel együtt került beszerzésre. Először a floppy szüntette be a működését, melyet megpróbáltam lecserélni egy PC-sre, ami egyrészt nem volt túl szép, másrészt gyanús füstöt kezdett eregetni a tápcsatlakozó tájékán... sokáig a  config. része volt kiszerelt tápegységgel és nem üzemelő floppyval, jelenleg ő is aranytartalék része. Amúgy egy dobozban tartalmaz floppyt-tápot, EXDOS-t (1.3) és system bus bridge-t, doboza is megvan.

 

5.) Egy eredeti EXDOS, doboz meg EXDOS matrica nélkül, egy darabig "áramvonalasította" a configot, 1 hete viszont ő is ment a tartalékok közé...

 

6.) Microteam ISS4 memóriabővítős EXDOS a legfrissebb szerzemény. Valamit tudhattak a Microteam-nél, mert egyenlőre még hibáimat is elviselte... :). WD1772 és 512k RAM, a 3db 32k-s EPROM-foglalatban 3db 64k-s EPROM: EXDOS, ASMEN, FENASS, HEASS, ZOZOTOOLS, EPDOS... szóval jelenleg 256k ROM-ot és 640k RAM-ot tartalmaz a használatban lévő config :). És még a cartrigde nincs is kihasználva... egyenlőre.

 

 

 

 

 

7.) 2 db magnó, egy ezüstszínű Omega (ő az eredeti magnóm) mely már nem igazán tud kazettára írni, viszont megvan a doboza is, és egy eredeti Enterprise Computers fekete.

 

 

 

 

 

8.) Hardware Spectrum emulátor, épp ma készült el ISS3 átalakítása LED-el, 4.1 ROM-al... Sajna buszbővítő híjján egyenlőre kevés haszna van, lévén nincs egyetlen Spectrum programom sem kazettán...

 

 

 

 

 

 

9.) Speak Easy, mely nem igazán működőképes sajnos...

 

10.) Star LC-20, ami sajnos nem működik.

 

 

 

 

 

11.) Siemens PCD-4H 486AT számítógép háza, mely jelenleg a floppy házaként és a gép tápellátójaként szolgál, de benne van az eredeti HDD-je is, várva az IDE/AIOI kártyát... :D + jelenleg ennek a billentyűzete lóg a tasztillesztőn, ami ékes német nyelvű.

 

 

12.) Reuters RGB monitor, melyen bizonyos programoknál "szépen" fut a kép...

 

13.) Összesen 2,9 System Bus Bridge (a floppys EXDOS-ban lévő nem tartalmazza a doboz alját).

 

14.) 2 db Joystick-adapter, a Centrumban először forgalmazott teljesen műanyag változat. 1 db SCART kábel saját kezűleg beépített ellenállásokkal. 1 darab szintén "home made" printerkábel (csak sajna működő printer nincs hozzá), 2 floppy kábel (egyik az eredeti, másik a Microteam EXDOS-ba való) valamint 1 netkábel...

 

 

15.) Zozo/tigrian/gafz tápátalakító-monstrum, 4db 7809, Pentium4 hűtőborda+ventillátor, 6 Amper névleges teljesítmény (a PC táp nem bírna el ennyit)... Ezenfelül 2 db eredeti Enterprise 1,3 Amperes táp, mindkettő működik.

 

16.) 3 db többé-kevésbé működőképes joystick.

 

17.) Cartrigde-k: van ugye 3 db tokkal vonóval 1x16k, egyik már átalakult 1x64k állapotba. Van 2 tok nélküli 2x16k-s mely eredetileg 2nyelvű gépekhez tartozott, egyikük szintén átalakult 2x32k-sra. Végül 4 db ZL-03, ebből 1 db nyákhibás, de javítható, bár erre még nem szántam időt (úgysincs már elég EPROM beléjük, 9x64k EP-n szép mennyiség... ).

 

18.) Huh, hogy mióta szerettem volna egy ilyet! Egy közel teljes Mászáros féle kártyagyűjtemény: Bus Extender, Clock&Calendar, RS232, 1Mbyte RAM, EPROM/SRAM card. Megaélvezet! Lenti képeken a bus extender, RAM card, Spectrum emulátor ISS3 valamint egy gyári exdos+gyári bus bridge látható "pőrén". Ha valaki nagyon mereszti a szemét, egyéb kártyákat is felfedezhet itt-ott!